Budlr genoemd als voorbeeld in onderzoek naar ‘Financial Inclusion & Fintech market’
Budlr werd onlangs genoemd als één van de innovaties in het onderzoek “Financial Inclusion & The Fintech Market” door het Micro Finance Center in samenwerking met Holland FinTech.
Het onderzoek ging over hoe FinTech kan bijdragen aan financiële inclusie en financiële gezondheid van mensen.
Digitalisering valkuil voor kwetsbare huishoudens
Nederland zit in de kopgroep wat betreft innovatie, mede door de hoge internetpenetratie en relatief hoge digitale vaardigheden van Nederlanders. Ondanks deze cijfers vormt de digitalisering tegelijk een bedreiging voor kwetsbare huishoudens. Digitalisering leidt tot een lager bewustzijn van geld en inzicht in wat er binnenkomt, uitgaat en wat er door de tijd hierin veranderd. Daarnaast wordt het on-line uitgeven van geld steeds makkelijker en zijn er inmiddels diverse ‘FinTech’ aanbieders van eenvoudige kredieten, zoals AfterPay. Ook is er nog altijd een groep consumenten die geen toegang heeft tot digitale kanalen. Al met al voorbeelden hoe financiële digitalisering valkuilen creëert voor kwetsbare huishoudens.
FinTech in dienst van financiële zorg
De aandacht voor financiële zorg in Nederland is groot. Helaas zien we dat in de afgelopen jaren, ondanks de economische groei, de positie van kwetsbare huishoudens nauwelijks is verbeterd. Het aantal huishoudens met problematische schulden blijft redelijk stabiel. Behalve dat het huidige economisch model niet meer functioneert, bereiken en helpen we te weinig mensen met problematische schulden. Wat gebeurt er met dit aantal zodra de economische groei weer stagneert of afneemt?
We staat naar de toekomst voor een grote opgave om meer mensen te gaan helpen, zonder dat we daar nog meer hulpverleners voor kunnen inzetten. Het aanbod van financiële zorg in Nederland is breed, maar gefragmenteerd. Daarnaast kost het veel tijd om, zodra iemand zich meldt, snel en effectief de hulpverlening op gang te brengen. De benodigde informatie voor die hulp is niet aanwezig en het kost veel tijd om overzicht en inzicht te creëren.
Financiële zorgen in een huishouden staan daarbij zelden op zichzelf. Er spelen in iemands situatie vaker meerdere dingen die (mede) oorzaak zijn van de financiële zorgen. Om zo’n situatie te stabiliseren is de persoonlijke begeleiding en aandacht van de hulpverlener onmisbaar.
Technologie kan helpen de opgave voor de financiële zorg te verlichten. FinTech staat helaas vaak synoniem voor een ‘mobiele app die alle problemen voor consument oplost’ (Als Budlr merken we regelmatig dat mensen verwachten dat ook wij een ‘consumenten app’ bouwen) De uitdagingen in de financiële zorg zijn complex wat vraagt om doordachte technologie qua design, data en kanalen. Naast de impact voor consumenten moet de technologie vooral bijdragen aan de impact van hulpverleners. Er is een grote beschikbaarheid aan vrijwillige en professionele hulpverlening. Door hun impact te vergroten gaan we meer mensen bereiken en helpen.
Op korte termijn kan technologie helpen de administratieve belasting voor hulpverleners en hulpvragers te verkleinen, bestaande data-bronnen te gebruiken en geautomatiseerd overzicht en inzicht te creëren. Dit levert gemak en snelheid op waarmee we direct meer tijd creëren voor persoonlijke begeleiding.
Het is niet de vraag welke hulpverlening beter is, maar hoe we persoonlijke en digitale begeleiding zo combineren dat we per saldo meer impact gaan maken.