Hoe gaan we de golf met hulpvragen opvangen?

 in Algemeen

Na de zomer komt er een golf van hulpvragen van mensen die door de coronacrisis in de schulden zijn geraakt. Dat verwachten schuldhulpvereniging NVVK en sociaal domein-koepel Divosa op basis van een enquête. Ook constateert de NVVK dat deurwaarders zich niet altijd aan de gemaakte afspraken houden om gedurende de coronacrisis geen beslagen te leggen.

Dit bevestigt Binnenlands Bestuur via diverse bronnen.

Hoe gaan gemeenten hierop anticiperen? Marco Florijn van de NVVK geeft aan dat ze met de gemeenten in gesprek zijn om extra capaciteit vrij te maken. Christiaan van der Ven, algemeen directeur van Budlr, denkt dat die actie alleen niet voldoende gaat zijn. “De capaciteit is al lange tijd niet toereikend, dus voor de komende periode zal zo’n opschaling niet afdoende zijn. Het is überhaupt de vraag of opschaling realistisch is. De capaciteit en budgetten van gemeenten staan al onder druk, dus opschaling van die capaciteit ligt niet voor de hand.”

Christiaan van der Ven roept de NVVK en de gemeenten op om steviger in te zetten op innovatie. “Om de grote vraag het hoofd te bieden zullen de NVVK en gemeenten zich meer dan ooit moeten inzetten op innovatie van de zorgketen. Hiermee kunnen ze de impact van de bestaande capaciteit vergroten en zo meer hulpvragen verwerken. Zonder die modernisering gaan we het niet redden om de grote golf op te vangen.”

Laatste nieuws

Reacties

14 − vier =