budlr.nl

Een kapotte wasmachine, de auto onverwacht naar de garage of onderhoud aan je huis? Financiële tegenvallers. We kennen ze allemaal en ze komen nooit op een gunstig moment. Hoe vang je zo’n tegenvaller op? Of beter nog: hoe bereid je je erop voor?

Een financiële tegenvaller komt altijd onverwacht, daarom is een buffer belangrijk.

Een financiële tegenvaller is altijd balen. Je had liever iets anders met je geld gedaan. Daarnaast zijn financiële tegenvallers vaak urgent, je kan er niet onderuit. Hiervoor wil je een buffer hebben, zodat je geen geld hoeft te lenen. Maar wat als je geen buffer hebt?

Hieronder een aantal mogelijkheden om te verkennen:

  • Heb je echt al je potjes bekeken? Het is altijd beter om je eigen (spaar)geld te gebruiken dan geld te lenen. Je voorkomt kosten aan rente wanneer je je eigen geld gebruikt. Daarna kan je weer een plan maken om je spaargeld aan te vullen.
  • Als je financiële tegenvaller een product betreft kun je afhankelijk van het product in je omgeving kijken of je het voor een periode kan lenen. In de tussentijd ga je aan de slag om het geld vrij te maken om het product weer zelf aan te schaffen of te laten repareren.
  • Voor veel producten kun je als vervanger ook een tweedehands product kopen en is het niet nodig om deze volledig nieuw aan te schaffen.Tweedehands producten zijn qua prijs altijd voordeliger én het is ook nog eens duurzamer.
  • Mocht het om een noodzakelijk product gaan, dan biedt je gemeente vaak een mogelijkheid van bijzondere bijstand of een sociale lening. Hiermee krijg je éénmalig een bedrag om je apparaat te vervangen.
  • Vergoed de gemeente bepaalde kosten niet, dan zijn er soms fondsen die je kunt aanspreken. SUN is zo’n fonds en staat voor Stichting Urgente Noden. Het geeft eenmalige financiële steun aan mensen die in financiële nood verkeren. Op de website zijn ook nog andere fondsen te vinden die kunnen financieel kunnen bijspringen.
  • Als geen van de bovenstaande mogelijkheden niet werken kan je kiezen voor gespreid betalen.

Alsnog een buffer creëren?

Mocht je niet voldoende buffer hebben, helpen we je graag om te kijken wat er mogelijk is. Het apart zetten van kleine bedragen per maand levert je in een jaar al een goede buffer op. Dit zorgt niet alleen voor rust maar ook voor zelfvertrouwen.

Om een buffer te creëren zul je elke maand geld apart moeten zetten. Bij veel banken in Nederland kun je in je rekening meerdere mapjes aanmaken, kijk vooral of dit ook mogelijk is bij jouw bank en maak een Financiële Tegenvaller mapje aan. Nu kun je gemakkelijk elke maand wat geld aan dit mapje toevoegen en heb je direct een goed overzicht van hoe groot jouw buffer is.

Lukt het je (nog) niet om wat geld over te houden voor je buffer? Dan is het van belang om te kijken of je die ruimte kan creëren. Zijn er mogelijkheden om je inkomsten te vergroten of je uitgaven te verlagen? Met de BufferBerekenaar van het NIBUD kan je berekenen hoeveel buffer je nodig hebt.

Hulp nodig?

Mocht je tijdens je zoektocht naar een oplossing voor een financiële tegenvaller hulp nodig hebben, dan kunnen wij jou helpen. Een Budlr kan je bijvoorbeeld helpen te kijken naar de regelingen binnen jouw gemeente of mogelijkheden om een buffer op te bouwen. Maak gerust een afspraak om je situatie te bespreken.

 

Maak een afspraak