budlr.nl

Het krijgen van kinderen is een bijzondere gebeurtenis. Je leeft even in een roze wolk. Blijf daarvan genieten en blijf positief, want een kind kost geld.

Gemiddeld kost je eerste kind 15% van jullie inkomen. Dus goed om alles even op een rijtje te zetten. Wij helpen je graag hierbij!

Je eerste kind

Je verwacht je eerste kind of je hebt er het al gekregen, gefeliciteerd! Je maakt al kosten voordat je kind geboren is. Zo moet de babykamer worden ingericht en heb je de eerste kleertjes nodig. Dan heb je nog de kinderwagen en misschien ook een kinderzitje voor in de auto. Houd dus rekening met een financiële buffer om deze spullen aan te schaffen. Overigens hoef je echt niet alles nieuw te kopen, veel spullen zijn prima tweedehands. Niet alleen beter voor jouw portemonnee maar ook voor het milieu. Vraag ook eens rond in je omgeving. Familie of vrienden hebben vaak nog babyspullen die ze graag aan jou geven of die je voor een vriendenprijs mag overnemen. Het is afhankelijk van het aantal spullen dat je nieuw moet aanschaffen, maar houd rekening met een financiële buffer van tussen de €250 en€1.000.

Wat gebeurt er met je inkomsten?

Een kind heeft op meerdere manieren invloed op je inkomsten. Het kan zijn dat jij en/of je partner minder gaat werken, omdat je meer tijd met je kind wilt doorbrengen. Dan gaan de inkomsten omlaag. Misschien krijg je dan wel meer toeslagen. Maar per saldo dalen de inkomsten.

Wanneer je een kind krijgt, heb je recht op meer toeslagen. Hieronder zetten we de belangrijkste toeslagen voor je op een rij. Check goed welke voor jou van toepassing zijn. Zo zorg je ervoor dat jij het inkomen krijgt waar je recht op hebt.

  • Zodra je kinderen krijgt, ontvang je automatisch Kinderbijslag. De hoogte van de bijslag gaat omhoog wanneer het kind zes en twaalf jaar wordt. Let op: kinderbijslag ontvang je per kwartaal en wordt geregeld via de SocialeVerzekeringsbank (SVB).
  • Heb je recht op huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag? Dan ontvang je automatisch Kindgebonden Budget (KGB). Dit budget is een bijdrage aan de kosten van je kinderen tot ze 18 jaar worden. Als je (nog) geen toeslagen ontvangt, moet je de KGB zelf aanvragen.
  • Gaat je kind naar de opvang? Dan kunnen deze kosten oplopen. Om deze kosten te compenseren kun je Kinderopvang toeslag aanvragen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen.

Naast deze toeslagen zijn er vaak ook diverse gemeentelijke regelingen beschikbaar voor ouders. Denk hierbij bijvoorbeeld tegemoetkoming voor de kosten van het sporten of muziekles van je kind. Dit kun je uitzoeken door naar de website van je gemeente te gaan en te zoeken naar ‘inkomstenregelingen’. Ten slotte, kan je profiteren van de inkomensafhankelijke combinatiekorting bij de belastingaangifte. Je kunt als ouder de combinatiekorting krijgen als je werkt én je kind is jonger dan 12 jaar. Verder hangt de hoogte van de korting af van je inkomen.

De veranderingen in je uitgaven

Naast de veranderingen in het inkomen, zal er ook wat veranderen in je uitgaven. Je hebt immers iemand extra in je gezin om voor te zorgen. Ook hiervoor hebben we belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet.

  • Als je kind naar de kinderopvang gaat, zitten daar kosten aan verbonden. Afhankelijk van je inkomen, kost de opvang al gauw enkele honderden euro’s per maand. Vraag daarom kinderopvangtoeslag aan om de kosten zo veel als mogelijk te compenseren.
  • De kosten voor boodschappen nemen toe. Naast de kosten voor voeding heb je ook luiers, kleertjes en andere babyspullen nodig. Ga uit van zo’n €50 tot €100 extra per maand.
  • Met de komst van je eerste kind wil je mogelijk nieuwe verzekeringen afsluiten of de dekking van lopende verzekeringen verhogen.
  • Tot slot, de meeste ouders willen gaan sparen voor hun kinderen. Daar moet ruimte voor zijn. Het bedrag bepaal je natuurlijk zelf.  

Wat wordt jouw nieuwe financiële plaatje?

Kinderen krijgen is voor veel mensen een van de mooiste gebeurtenissen in hun leven. Maar naast het genieten van deze nieuwe fase, krijg je ook extra verantwoordelijkheden. En gaan jouw financiën er anders uitzien. Dit vraagt om overzicht. Wij hopen dat we je met bovenstaande informatie hebben geholpen bij het maken van een nieuw financieel overzicht. Mocht je hier hulp bij nodig hebben schakel dan een Budlr in. Samen met jou maakt de Budlr een financieel overzicht om je budget zo gezond mogelijk te maken.

Maak een afspraak