budlr.nl

Leuk dat je gaat samenwonen. Weet je al wat dat financieel betekent? Hieronder vind je informatie die je kan helpen bij jullie nieuwe financiële situatie.

Als je gaat samenwonen deel je een huis en meestal ook de kosten met elkaar. Hoe je dat doet bepaal je dan samen. Waar kun je op letten?

Samen delen, samen uitgeven

Zodra je gaat samenwonen krijg je in veel gevallen voortaan twee inkomens binnen. Tegelijkertijd kun je kosten gaan delen. Toch kunnen jullie uitgaven stijgen, doordat je bijvoorbeeld groter gaat wonen. Kort gezegd kan samenwonen verschillende financiële gevolgen hebben. Hier zijn enkele financiële overwegingen bij het samenwonen:

  • Als je samenwoont ga je gezamenlijke huishoudelijke kosten delen, zoals huur of hypotheek, energie, water, boodschappen en andere huishoudelijke uitgaven. Dit kan leiden tot lagere individuele woonkosten, maar het vereist ook een gedeelde verantwoordelijkheid voor deze kosten.
  • Stel samen een budget op. Daarmee breng je alle inkomsten en uitgaven in beeld en kun je ervoor zorgen dat jullie beiden bijdragen aan de huishoudelijke kosten. Dit bevordert de financiële transparantie en eerlijkheid.
  • Veel koppels openen een gezamenlijke bankrekening waar ze beiden een bedrag op storten om gezamenlijke kosten mee te betalen. Daarnaast houden ze hun eigen rekening.
  • Samenwonen heeft invloed op hoeveel belasting je betaalt. Afhankelijk van waar je woont en je specifieke situatie, kunnen de belastingen veranderen wanneer je je partner in je aangifte opneemt. Hierbij speelt het onderwerp fiscaal partnerschap een belangrijke rol.
  • Jullie gezamenlijk inkomen kan ook invloed hebben op eventuele toeslagen of inkomensvoorzieningen die je ontvangt.
  • Als je vaste lasten deelt, ben je goedkoper uit. Je hebt één energieleverancier, één internet abonnement en je kan je gezamenlijk verzekeren.
  • Schulden en financiële verplichtingen: Als je partner schulden heeft, kunnen die invloed hebben op jouw financiële situatie. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over schulden en financiële verplichtingen.
  • Erfenis- en nalatenschapsplanning: Als je samenwoont en niet getrouwd bent, heb je mogelijk niet automatisch recht op erfenissen of eigendommen als een van jullie komt te overlijden. Het is verstandig om na te denken over nalatenschapsplanning en wellicht juridische documenten op te stellen, zoals een samenlevingscontract.
  • Financiële doelen en toekomstplanning: Het is belangrijk om te praten over jullie financiële doelen en verwachtingen op de lange termijn. Dit omvat zaken als spaargedrag, pensioenplanning of gezamenlijke investeringen.

Loop ook nog eens deze checklist na van Wijzer in Geldzaken.

Een gezamenlijk financieel overzicht

Het is verstandig om samen jullie inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en dan gezamenlijk te kijken wat je belangrijk vindt. Waar wil je je geld aan uitgeven? Wil je allebei sparen? Daarbij kan je advies inwinnen bij vrienden of familie dit al eens hebben meegemaakt. Je kan ook de hulp inroepen van een Budlr. Een Budlr maakt dan samen met jou een financieel overzicht om jullie budget zo gezond mogelijk te maken. Maar voel je daartoe niet verplicht, ja mag ook gewoon even bellen met een korte vraag.

Maak een afspraak